Svijet

Danas u Južnoafričkoj Republici sastanak bloka koji želi uništiti dolar

Šefovi diplomatija zemalja članica skupine BRICS sastaju se danas u Južnoafričkoj Republici u vrijeme kada se peteročlani blok sastavljen od Brazila, Rusije, Indije, Kine i JAR-a nastoji nametnuti kao protuteža zapadnoj geopolitičkoj dominaciji nakon invazije Moskve na Ukrajinu.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Razgovori predstavljaju uvod u samit koji će se u kolovozu održati u Johannesburgu, a koji je već izazvao kontroverze jer je moguće da će na njemu sudjelovati ruski predsjednik Vladimir Putin, za kojeg je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za hapšenje.

ICC je Putina u martu optužio za ratni zločin zbog nezakonite deportacije djece s ukrajinskih teritorija pod ruskom okupacijom. Moskva poriče optužbe, a JAR je Putina pozvao još u siječnju.

Južnoafričke vlasti su potvrdile da ministri vanjskih poslova iz Brazila, Rusije, Indije i JAR-a prisustvuju sastanku u četvrtak u Cape Townu. Zamjenik ministra predstavlja Kinu.

Nema javno objavljenog programa

Nikakav program nije javno objavljen, no analitičari su rekli da je cilj razgovara produbiti veze između postojećih članica i razmotriti proširenje skupine.

“BRICS se postavlja kao alternativa Zapadu i kao način da se napravi prostor za nove sile”, rekao je Cobus van Staden s Južnoafričkog instituta za međunarodne odnose.

BRICS je u prošlosti bio shvaćen kao labav i uglavnom simboličan oblik suradnje gospodarstava u usponu, no u proteklih je nekoliko godina poprimio konkretniju formu, što je prvotno poticao Peking, a potom i Moskva od početka rata u Ukrajini u veljači 2022.

Očekuje se da će ministri u četvrtak razgovarati i o BRICS-ovoj Novoj razvojnoj banci, koja je prestala financirati projekte u Rusiji kako bi ispoštovala sankcije, rekao je izvor iz južnoafričkog ministarstva vanjskih poslova.

Članstvo zemalja proizvođača nafte?

Vođe zemalja članica BRICS-a su usred rastuće geopolitičke polarizacije, koja je rezultat rata u Ukrajini, rekle da su otvorene prema ideji primanja novih članica, uključujući i zemlje koje proizvode naftu.

Prihvati notifikacije