Magazin

Da li ste ikada kiselili bijeli luk? Ovaj specijalitet je spas za imunitet tokom zimskih dana!

U državama na brdovitom Balkanu oduvijek se puno pažnje poklanjalo pripremi zimnice i malo koja kuća nije imala makar jednu teglicu turšije ili ajvara.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Taj trend se poprilično promenio što zbog nedostatka vremena, što zbog toga što nas teglica kupovnih kiselih krastavaca izađe skoro jeftinije nego da ih sami kiselimo.

Ali, postoje interesantni recepti koji ne mogu da se kupe, a jedan od njih je sigurno ukiseljeni bijeli luk.

Potrebni sastojci:

Šolja bijelog vinskog sirćeta

Kašičica soli

Pola kašičice šećera

Timijan

Nekoliko zrna bibera

Oljušteno čehno bijelog luka

Priprema:

U manjoj posudi zagrijte sirće, šećer i so, pa pustite da provri, dodajte začine i još vruće prelijte preko čehna bijelog luka koje ste gusto složili u prethodno sterilizovanu teglicu. Teglicu dobro zatvorite i čuvajte na sobnoj temperaturi i do dva mjeseca.

Ovako ukiseljeni bijeli luk se najbolje slaže kao salata uz hladna predjela, ali vi mu slobodno možete naći neku drugu kreativnu namjenu.