Magazin

DA LI BUBAMARA DONOSI SREĆU? Ona je jedini insekt kojeg niko neće otjerati

Jeste li vi sretna osoba? I zbog čega ste tačno sretni? Sreća je onaj suptilni dodatak kojem se svi radujemo jer nije trajna, ni konstantna. Uvijek postoje i oni ljudi za koje kažemo da imaju sreću u životu.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

A da li se radujete kada naiđete na simbol sreće? Na djetelinu sa četiri lista u travi, potkovicu pokraj puta, kad dobijete srećni bambus, dobijete sedište br. 7 u pozorištu ili vam jednostavno bubamara sleti na ruku? Iza svih pomenutih amajlija ili simbol sreće stoje i zanimljive priče i vjerovanja. Tako je u vezi s bubamarom.

Bubamara se smatra insektom koji donosi sreću. A kada vam iznenada sleti na ruku, izaziva neopisivo ushićenje, naročito kod djece. I odmah se stariji sjete pjesmice: „Bubamaro, let, let, u daleki svijet…”, pa ne mogu da se ne sjete svoga djetinjstva i sreće, a ni oni nisu imuni na ljepotu i simboliku bubamara.

Mala jarkocrvena buba sa crnim tačkicama i crnom glavom svima nam je u svijesti povezana za nešto lijepo, za sreću, za nove lijepe vijesti od prijatelja iz daleka.

Kada vam sljedećeg puta bubamara odleti sa ruke, pomislite i poželite nešto lijepo, a važno je da znate odakle dolazi vjerovanje da bubamare donose sreću.

Bubamare su nevjerovatno korisni insekti za svakog baštovana, ubijajući gadne uobičajene štetočine kao što su lisne vaši i brašnaste bube. Moguće je da je ovo porijeklo i njihove navodne sreće – farmeri su dolazak bubamare vidjeli kao znak da će njihovi usjevi napredovati. Danas se bubamarica koja sleti na vas i dalje smatra srećom.

Neka vjerovanja o bubamari postaju još konkretnija: ako zaželite želju dok držite bubamaru, pravac u kojem leti navodno će biti odakle će doći vaša sreća.

Bubamara koja sleti na vas dok ste bolesni navodno će vas izliječiti.

Brojanje tačaka će vam reći koliko ćete mjeseci sreće imati, ili koliko novca ćete dobiti, ili bilo koje drugo brojčano ispitivanje u vezi sa srećom.

Sa druge strane, ako ubijete bubamaru, to bi trebalo da vam donese tešku nesreću, a to vjerovanje živi u mnogim kulturama, prenosi Sensa.

I da, evo pjesmice koje se svi s radošću sjećamo: “Bubamaro, let, let u široki svijet, donesi mi pismo, vidjeli se nismo, ja i ujka Paja još od prošlog maja.”