Magazin

Cvjetno čudo otporno i na sušu i na vrućinu

Pelargonijama je potrebno mnogo sunca, topline, vode i hranjivih tvari kako bi kontinuirano proizvodile nove cvjetove tikom gotovo cijele godine.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Ključ ljepote za većinu sorti pelargonija također uključuje redovito uklanjanje uvenulih cvjetova i listova. Stručnjaci inicijative ‘Pelargonium for Europe (PfE)’ sastavili su nekoliko ključnih savjeta za orezivanje i otkrivaju male tajne za njihov savršen izgled, optimalno zdravlje i maksimalnu snagu cvata u vedrim, ljetnim danima.

Redovno uklanjanje uvenulih ili ocvalih cvjetova i listova pelargonijama pruža savršen izgled, optimalno zdravlje i maksimalnu snagu cvata. Kao prvo, pelargonije nakon uklanjanja uvelih cvjetova jednostavno će izgledati bolje. Drugo, sprječava se razvoj bolesti. U vlažnim uvjetima, uvenuli cvjetovi i listovi obično se zalijepe te tako čine idealno stanište za razmnožavanje gljivičnih bolesti. Također, uklanjanjem uvenulih cvjetova potiče se razvoj novih. Za razliku od drugog cvijeća, pelargonije ulažu puno snage u razvoj novih cvjetova, a orezivanjem će se ubrzati razvoj biljke te na taj način potaknuti cvjetanje.

Pojedinačni i višestruki cvjetovi

Pelargonije cvatu višestrukim cvjetovima u obliku kišobrana koji se sastoji od većeg broja pojedinačnih cvjetova. U pravilu ovi cvjetovi ne cvatu istovremeno, što znači da su neki već uvenuli, dok drugi još nisu ni procvjetali. Čak i ako su vidljivi neki smećkasti cvjetovi, stručnjaci i ljubitelji pelargonija smatraju štetnim uklanjanje svih cvjetova iz kišobrana. U tom slučaju, trebalo bi samo ukloniti pojedinačne cvjetove koji su uvenuli. Međutim, ako imate puno pelargonija, to može biti prilično dugotrajan proces. Gledajući dugoročno, svakako je bolje ukloniti i cijeli kišobran nego zanemariti problem s uvenulim cvjetovima i listovima. Također, važno je napomenuti da zanemarivanje može biti puno opasnije kod polu-dvostrukih ili dvostrukih pelargonija usporedimo li ih s pelargonijima s jednostrukim cvatom.

Za održavanje pelargonija ne trebaju ni makaze

Za uklanjanje uvenulih cvjetova ne trebate nož ili makaze. Ako su cvjetići uvenuli, ali još nisu suhi, odlomite ih pojedinačno pri dnu stabljike. Da biste uklonili cijeli kišobran, prstima pratite stabljiku dok ne pronađete bazu mladice, a zatim ga odlomite suprotno od smjera rasta.

Ključ je u odabiru vremena

Pelargonije se lakše čiste kada su stabljike pune tekućine, uobičajeno nekoliko sati nakon zalijevanja ili obilne kiše. One su otporne i jednostavne za održavanje, osim u slučaju podneblja koja su sklona jakim kišama i olujnim nevremenima. Kiša i jaki vjetrovi posebno su problematični za sorte s velikim, polu-dvostrukim i dvostrukim cvjetovima. U slučaju da ih ne možete skloniti od kiše, uklonite mokre i oštećene cvjetove i listove što je prije moguće nakon lošeg vremena, piše Stolac.co.