Politika

Cvijanović poručila kako dolazi ispružene ruke: "Za početak moramo više da poštujemo sami sebe"

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Novoizabrani srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da u Predsjedništvo dolazi ispružene ruke, sa dobrim namjerama, te da želi, u skladu sa ustavnim nadležnostima, zajednički rad za dobrobit oba entiteta i svih naroda u BiH, kao i ostalih građana, a ne na bilo čiju štetu.

Prijeko nam je potreban dijalog o svim otvorenim pitanjima koja opterećuju našu svakodnevnicu. Kako u okviru Predsjedništva i drugih zajedničkih institucija, tako i sa zakonodavnim i izvršnim organima vlasti na nivou Republike Srpske i Federacije BiH i vjerujem da će, u ovim globalno složenim okolnostima, svako od nas dati svoj doprinos traženju rješenja za postojeće probleme, istakla je Cvijanović.

U obraćanju nakon primopredaje dužnosti i polaganja zakletve, Cvijanović je rekla da smatra da su svi dovoljno politički zreli da sami određuju sopstvene prioritete, a ne da bilo ko izvana nameće rješenja.

“Zato želim da budemo subjekti odlučivanja, a ne puki objekti ili primaoci intervencija, jer živimo u zemlji koja podjednako pripada svima nama i u kojoj mi, izabrani od naroda, narodu i polažemo račune za učinjeno ili neučinjeno. Jer ako hoćemo da nas poštuju drugi, onda za početak moramo više da poštujemo sami sebe”, ukazala je Cvijanović.

Ona je ocijenila da postoji mnogo stvari o kojima postoji neslaganje u okviru BiH i to nije nikakva novost.

Pročitajte još

“Ali, mjera našeg uspjeha biće upravo u tome da pronađemo najmanji zajednički imenilac i da naše snage usmjerimo ka onim ciljevima koji su podjednako važni za sve. Zagovornik sam toga da razgovaramo o svim značajnim pitanjima, ali da se u praksi primarno bavimo zajedničkim prioritetima, a ne onim za šta unaprijed znamo da ne postoji saglasnost u okviru BiH”, naglasila je novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH.

Prema njenom mišljenju, potrebno je poboljšati međusobne odnose i graditi mostove saradnje kako u okviru BiH, tako i sa zemljama u regionu, primarno sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom, sa kojima BiH dijeli granicu, ali i sa Sjevernom Makedonijom, Slovenijom i drugima u regionu, a i šire.

“Važno je da u ovim izazovnim vremenima prihvatimo svaku razvojnu šansu koja nam se ukaže, da zajedno sa zemljama u okruženju učestvujemo u svim regionalnim inicijativama koje mogu donijeti korist našoj ekonomiji i građanima. Zato ću se snažno zalagati za dodatno jačanje regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa, ali i za punopravno učešće u inicijativi “Otvoreni Balkan”. U tom smislu, spremna sam da sve što je potrebno pojasnim, ali i da slušam pojašnjenja drugih učesnika koji su o ovim pitanjima nadležni da odlučuju, kako bismo postigli usaglašen stav”, istakala je Cvijanović.

Ona je navela da jedno od strateških opredjeljenja jeste i nastavak evropskog puta, a prvi zadatak institucija na svim nivoima svakako predstavlja dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

“Ovaj posao nije moguće realizovati bez tijesne koordinacije različitih nivoa vlasti i stoga smatram da je neophodno rehabilitovati sistem koordinacije koji bi nam omogućio sistemsko i organizovano kretanje naprijed”, rekla je Cvijanović.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Prihvati notifikacije