Politika

Cvijanović o pozivu Schmidtu na raport u Brisel: Podvala u režiji političkog Sarajeva i bošnjačkih lobista

Predsjednica RS Željka Cvijanović smatra da poziv OHR-u da poništi nedavnu odluku o izmjeni Izbornog zakona BiH, koji je uputila koalicija od 25 predstavnika Evropskog parlamenta i parlamenata u Njemačkoj, Holandiji i Francuskoj, nema veze sa brigom za demokratiju.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Cvijanović navodi da je riječ o “najobičnijoj podvali u režiji političkog Sarajeva i bošnjačkih lobista u Evropskom parlamentu koji su se usprotivili rješenjima koja ne odgovaraju Bošnjacima”.

– Njih da interesuje demokratija, oni bi davno pozvali na raport sve dosadašnje visoke predstavnike koji su izmrcvarili ustavni sistem BiH i iživljavali se na nadležnostima RS – kaže Cvijanović.

Na pitanje Srne da prokomentariše njihov poziv da visoki predstavnik Christian Schmidt bude saslušan pred parlamentarnim Komitetom za vanjske poslove da bi, kako je navedeno, razjasnio razloge za svoju nedemokratsku mjeru, Cvijanović kaže da ta zakašnjela reakcija u slučaju Schmidta “ne znači ništa osim borbe između evropskih parlamentaraca, zavisno od toga da li podržavaju bošnjačku ili hrvatsku stvar”.

– Znači, ništa principijelno i ništa što bi pomoglo Bosni i Hercegovini da živi svoj normalan ustavni život u kojem svi narodi imaju svoja ustavna prava.

Nažalost, evropske institucije su ostale nijeme na sve nedemokratske akcije međunarodnih predstavnika, što je prilično žalosna činjenica.

Nama ne treba Evropski parlament u kojem se neko sjetio 2022. godine da neki Schmidt nema neko pravo, već iskrene demokrate koje bi još davno osporile takav brutalni, nepravni intervencionizam koji urušava ustavni sistem i pogoduje političkim apetitima jednog od tri konstitutivna naroda u BiH – ocijenila je Cvijanović.

Da su to radili i da su stimulisali unutrašnji dijalog domaćih aktera, dodala je ona, ne bi se niko ni morao boriti za svoja ustavna prava, već bi ih u potpunosti upražnjavao.

Upitala je i “kako su demokratski izabrani poslanici Evropskog parlamenta naprasno, sada, nakon višegodišnje šutnje, postali zabrinuti zbog nedemokratskih metoda neizabranih stranaca?”

Prihvati notifikacije