Magazin

Crystal Meth i Hitler: Sve o Führerovim drogama

Iza pojmova Pervitin ili Panzerschokolade stoji ono što je sada poznato kao Crystal Meth.

FOTO: WIKIPEDIJA
FOTO: WIKIPEDIJA

Lijek je imao burnu historiju. Adolf Hitler kao i hit serija “Breaking Bad” igraju ulogu u tome.Kako su Pervitin i Panzerschokolade postali kristalni met?Droga metamfetamin danas ima mnogo imena: kristal (ili skraćeno C), kristalni metamfetamin, led ili yaba samo su neki primjeri. Supstanca je snažan stimulans. Prvi put ga je sintetizirao Japanac Nagayoshi Nagai 1893. U Njemačkoj je supstanca doživjela istinsku priču o uspjehu tokom Hitlerove ere.

Njemačka farmaceutska kompanija Temmler razvila je novi proizvodni proces. Od 1937. godine preparati koji sadrže metamfetamin došli su na tržište u nacističkoj državi. Najpoznatiji je nosio trgovačko ime Pervitin.

Alternativa kofeinu

Droga se smatrala jačom alternativom kofeinu. Korišćen je za unapređenje sposobnosti koncentracije i povećanje performansi. Tokom Drugog svjetskog rata, ta supstanca – sa dodatkom čokolade – stekla je ime Panzerschokolade u Wehrmachtu. U pojedinim dijelovima trupa to je dato vojnicima kako bi mogli duže biti raspoređeni.Za Adolfa Hitlera se kaže da je konzumirao širok izbor droga, po mogućnosti eukodal (srodnik heroina), zbog čega se osjećao neranjivim.Nuspojave lijeka ubrzo su postale očigledne. Mnogi vojnici postali su zavisnici. Depresija i zablude bile su samo neke od posljedica. Vojnici su umirali od zatajenja srca, drugi su se upucali u psihotičnim stanjima izazvanim drogom.Od 1941. supstanca je bila regulisana zakonima o narkoticima. Ipak, metamfetamin je ostao u medicinskim zalihama Bundeswehra i NVA do 1970-ih.

Od legalnog hvatanja do ulične droge

Postepenim ukidanjem industrijske proizvodnje metamfetamina počela je ilegalna proizvodnja te supstance.

Pojavile su se takozvane met kuhinje u kojima se droga proizvodi od legalnih supstanci kao što su lijek protiv prehlade, akumulatorska kiselina i sredstvo za čišćenje odvoda. Tokom proizvodnje nastaju toksične i eksplozivne materije. Ilegalne laboratorije za drogu često eksplodiraju. Samo u SAD-u policija je uhapsila 11.000 meta kuhinja 2010. godine.

Metamfetamin se ušmrkava, udiše ili ubrizgava. Željeni efekti uključuju euforiju i potisnutu potrebu za snom. Efekti traju više od 24 sata pri većim dozama. Može se produžiti dopunom. Potrošači su stoga često budni danima.

Nuspojave su brojne i često fatalne. Teški problemi s kožom i zubima spadaju među bezopasnije posljedice. Dugotrajna konzumacija može ozbiljno oštetiti organe kao što su bubrezi i srce. Droga sa sobom često donosi i psihičke probleme, poput depresije.

Supstanca je nedavno postala poznata po seriji “Breaking Bad”.

U seriji, koja je nastala od 2008. do 2013. godine, nastavnik hemije i jedan od njegovih bivših učenika počinju da prave i prodaju metamfetamin kako bi mogli da plate operaciju koja je od vitalnog značaja za njegov život. Serija je bila izuzetno uspješna i nagrađena je s nekoliko Zlatnih globusa.

Prihvati notifikacije