Politika

Čović: Ovo što smo imali u protekle četiri godine nije bila koalicija

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović nakon potpisivanja sporazuma Osmorke i HDZ-a izjavio je da je ovo posebno bitan iskorka za sve u Bosni i Hercegovini.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Drago mi je da smo, u proteklih 15-tak dana, u kratkom roku, bez velikih nadmudrivanja, došli do sporazuma koji predstavlja osnovu za djelovanje koalicije, ali u pravom smislu te riječi. Ovo što smo imali u protekle četiri godine nije bila koalicija, istakao je Čović.

Kazao je i kako je o potpisivanju sporazuma i njegovim detaljima upoznao i evropskog komesara za proširenje i susjedske odnose Olivera Varhelyija, dodajući kako mu je prenio poruku da se nada kako će BiH, nakon uspostave vlasti, dobiti i kandidatski status.

– Ovo predstavlja novo ohrabrenje za BiH da dogovorno rješavamo probleme. Potrebno je usvojiti brojne zakone koji su stajali u protekle četiri, pa i osam godina. dogovorili smo se da probleme o kojima nemamo rješenje ostavimo za sutra, ne za prekosutra nego za sutra, a da odmah radimo na stvarima o kojima se možemo dogovoriti, dodao je Čović.