Politika

Čović najavio: Stranka za BiH i NES su prošlost, u novoj Vladi FBiH mijenjaju ih…

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pozvao je predsjednika HDZ 1990 Iliju Cvitanovića na sastanak, koji bi se trebao održati danas u 10 sati.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Uz Cvitanovića sastanku s liderom HDZ BiH prisustvovat će i predsjednik Hrvatskog nacionalnog pomaka Ivan Vukadin.

Poziv je uslijedio nakon što su Stranka za BiH i NES najavile kako nisu spremni podržati novu Vladu FBiH u kojoj je jedan od ministara potpredsjednik SDP BiH Vojin Mijatović te ukoliko ona bude formirana na osnovu privremenog rješenja koje bi nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

-Spremni smo biti dio rješenja, ali samo i uvijek jedino kao dio većinskog hrvatskog legitimiteta, kazao je za HMS predsjednik “Devedesetke” Ilija Cvitanović. On je naglasio kako “Devedesetka” nije i nikada neće pristati biti dio neke nove “Platforme” iako im je to u više navrata nuđeno, čak i da uzmu svih šest hrvatskih ministarstava u Vladi FBiH.

Pročitajte još

Predsjednik HDZ 1990 kaže da želi da se valorizira izborni rezultat ove stranke i HNP-a na svim razinama vlasti uključujući i kantone, te da “Devedesetka” u vlasti na svim razinama može participirati samo kao dio većinskog hrvatskog legitimiteta.

Cvitanović je negirao da je HDZ 1990 kao uvijet za sudjelovanje u novoj parlamentarnoj većini s HDZ BiH tražio da njegova stranka dobije federalno Ministarstvo prometa i komunikacija.

Podsjetimo blok HDZ 1990 – HNP ima četiri zastupnika u Zastupničkom i četiri izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Devedesetka s HNP-om ima ukupno 10 zastupnika u Skupštini Livanjskog kantona, dok HDZ BiH ima 5, druga su po broju zastupnika hrvatska stranka i u Hercegovačko-neretvanskom i Srednjebosanskom kantonu.