BiH

CIK BiH: Svih 19 kandidata za državne ministre i zamjenike prošli provjere i ispunili uvjete

Izvještaj će biti dostavljen Borjani Krišto, novoimenovanoj predsjedavajućom Vijeća ministara BiH

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Svih 19 kandidata za državne ministre i zamjenike prošli provjere i ispunili uvjete. Ovo je utvrdila danas Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i hercegovine koja je na sjednici usvojila izvještaj o izvršenim provjerama predloženih kandidata.

Ovaj izvještaj sadrži i potvrdu CIK-a i sav materijal će odmah danas biti dostavljen novoimenovanoj predsjedavajućoj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjani Krišto (HDZBiH).

Kandidati koji su predloženi i provjereni su Zoran Tegeltija (SNSD) za ministra finansija i trezora BiH, Elmedin Konaković (NiP) za ministra vanjskih poslova BiH, Zukan Helez (SDPBiH) za ministra odbrane, Nenad Nešić (DNS) za ministra sigurnosti, Staša Košarac (SNSD) za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Edin Forto (Naša stranka) za ministra prometa i komunikacija, Davor Bunoza (HDZBiH) za ministra pravde, Dubravka Bošnjak (HDZBiH) za ministricu civilnih poslova i Sevlid Hurtić (BH Zeleni) za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Za zamjenike ministara predloženi su Ljiljana Lovrić, Muhamed Hasanović, Elvir Mahmuzić, Ivica Bošnjak, Josip Brkić, Slaven Galić, Marijana Mojić, Ognjen Janjić, Aleksandar Goganović i Duška Jurišić.

Očekuje se da će Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iduće sedmice održati hitnu sjednicu na kojoj bi trebalo biti potvrđeno novo Vijeće ministara BiH.

Prihvati notifikacije