Politika

Čengić u Finskoj o značaju članstva u NATO-u za jačanje sigurnosti u Evropi

Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Irfan Čengić boravio je u Helsinkiju gdje je imao niz sastanaka i učestvovao na konferenciji sa ministrom vanjskih poslova Finske Pekka Haavisto, zastupnikom u Parlamentu Finske, predstavnicima Vlade Finske i finskog SDP-a.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Ove susrete sam iskoristio za razgovore o članstvu u NATO savezu naše dvije zemlje, koje bi donijelo veću sigurnost za cijelu Evropu. Zahvalio sam se na podršci Finske vlade procesu proširenja EU i dodjeli kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini. Ministar vanjskih poslova Haavisto je u obraćanju posebno naglasio benefite i dogovore koji su proistekli iz Berlinskog procesa na posljednjem samitu te naglasio podršku proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana ističe Čengić.

Na konferenciji, u organizaciji Kalevi Sorsa fondacije, Čengić je bio panelista na temu energetske krize i našeg odgovora na tu krizu, gdje je govorio o budućnosti izgradnje kapaciteta za proizvodnju električne energije.

Istakao je da je izgradnja gasovoda Južna interkonekcija prema Jadranskom moru za spajanje na LNG terminal jedan od njegovih prioriteta u ovom mandatu, “jer je zakon blokiran u Domu naroda, a od ključnog je značaja za smanjenje ovisnosti od ruskog plina”.

Ministar vanjskih poslova govorio je u ratu o Ukrajini gdje je istakao očekivanja usaglašavanja politika zemalja zapadnog Balkana sa EU stavovima, a posebno istakao ta očekivanja od Srbije, saopćeno je.

Prihvati notifikacije