Kolumne

Budžet "švedski sto"

Budžet "švedski sto" - kaže, a laže. Kaže rekordan. Nominalno jeste. Stvarno nije. To vidi svako, osim onaj koji to tvrdi.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Sa jedne od sjednica Vlade FBiH

Isti izmislio priču o rastućoj ekonomiji. I to laže. Stopom jeste, ali relatvim učešćem to nije tačno. To svi vide osim onog koji to tvrdi. To se vidi. Prvo, bruto društvenim proizvodom. Drugo, nacionalnim dohotkom. Treće, dohodkom stanovništva. Četvrto, akumulacijom. Zato je Budžet Federacije BiH ” švedski sto”. To nije programirani Budžet. Zašto?

Zato što oni koji su predložili Budžet Federacije BiH znaju da dijele uredbama i odlukama koje se ne revidiraju. Budžetu F BiH se predlaže bez nacrta. Sve pod izgovorom potrebe. Čije? Onih koji imaju oko 50% Budžeta. Penzionera.

I umjesto da imamo Fond PIO/ MIO i da se puni iz Budžeta, imamo drugu sliku. U stvari Budžet nam je ” polupun” ili ” poluprazan”. Rekordan nikada nije bio i neće biti sa ovakvom budžetskom politikom. O budžetskim principima je suvišno govoriti. Oni su davno napušteni. Prvo, pravednost. Drugo, poštenje. Treće, odgovornost.

U stvari Budžet je “švedski sto”.

Prihvati notifikacije