Ekonomija

Budući putevi energenata: Hoće li SAD postati glavni evropski snadbjevač gasom?

Firme i domaćinstva u Evropi sve su više pod teretom cijena gasa. Još nije razjašnjeno ko će zamjeniti Rusiju, do sada najvećeg snabdijevača. Jedna nova analiza pokušava da predvidi budućnost, piše DW.

FOTO: FILIP SINGER / EPA
FOTO: FILIP SINGER / EPA

Najvažniji izvor tečnog prirodnog gasa za Njemačku i Evropu najverovatnije će biti Sjedinjene Američke Države. To je rezultat naučne analize Instituta za energetsku ekonomiju Kelnskog univerziteta. Naručilac studije je savez energetske branše „Budućnost gas“.

U neposrednoj budućnosti će, prema rezultatima analize, gas iz Rusije biti nedostupan ili dostupan s ograničenjima, pa će sadašnje cijene gasa tek 2030. dostići nivo iz 2018 – i to samo ako se potražnja bitno smanji.

U naučnoj studiji „Razvoj globalnih tržišta gasa do 2030.“ autori opisuju svoje viđenje razvoja snabdijevanja gasom do kraja decenije nakon napada Rusije na Ukrajinu i obustavljanja isporuke gasa.

Izazov fokusiranja na SAD

Godine 2021. ruski gas je imao udio na njemačkom tržištu od 55 odsto. Transportovan je gasovodima. U međuvremenu Sjedinjene Američke Države su razvile veliki potencijal za transport tankerima prirodnog zemnog gasa

Ipak, analiza kaže da bi fokusiranje na Sjedinjene Američke Države predstavljalo izazov: „U pogledu neposredne budućnosti bilo bi primjereno da Njemačka ne izgubi iz vida namjeravanu diverzifikaciju izvora snabdijevanja“, zahtjeva Tim Keler koji je na čelu krovne organizacije branše „Budućnost gas“.

On u saopštenju za javnost dodaje: „Samo tako evropsko snabdijevanje gasom može da bude stabilno i bezbijedno. Za preorijentaciju je potrebna dugoročna strategija, koja jača diverzifikaciju snabdijevanja tečnim gasom.“

Keler kaže da i Amerikanci očekuju jasne signale. „Samo ako naši američki trgovinski partneri steknu jasnu sliku o budućim perspektivama prodaje, investiraće neophodne sume u dodatne kapacitete za proizvodnju tečnog gasa.“

Evropska potražnja za tečnim gasom će znatno porasti, navodi se u analizi. Za slučaj da se trajno prekine nabavka gasa iz Rusije, tri preostala gasovoda koji snabdevaju EU – iz Norveške, Azerbejdžana i Alžira – biće veoma opterećeni, piše Blic.

Moguć je samo ograničen rast količina gasa koje isporučuju te zemlje. Norveška može da povećava svoje isporuke do 2028, a onda će proizvodnja opadati. Uvoz iz sjevernoafričkih zemalja izvoznica vjerovatno će se smanjiti, jer će, zbog njihovog očekivanog privrednog rasta, porasti i njihove energetske potrebe.

EU će biti najvažnije tržište za SAD

U svim preispitanim scenarijima, uvoz iz Sjedinjenih Američkih Država bitno će se povećati u odnosu na godinu 2021. Ako ne bude trgovine gasom između Evropske unije i Rusije, udio američkog gasa će se popeti na 40 odsto. Tako će se EU, pored Azije, pretvoriti u jedno od najvažnijih tržišta za tečni gas.

Nasuprot tome, količina tečnog gasa iz Katara ostaće ograničena. Vjerovatno ni dodatni uvoz iz Australije i Kanade neće biti značajan za evropsko tržište, pošto će ti izvoznici prvenstveno snabdijevati azijsko tržište. Ali, dodatne količine bi mogle pomoći da se izbjegne nestašica na svijetskom tržištu. I manja potražnja bi mogla uticati na pad cijena. To bi se postiglo elektrifikacijom, većom energetskom efikasnošću, proizvodnjom biogasa.

Tim Keler računa da će se situacija s cijenama u odnosu na sadašnji nivo popraviti već 2024: „Brza izgradnja terminala za tečni prirodni gas u Evropi odstraniće uska grla za uvoz i izjednačiće evropske i azijske cijene.

Prihvati notifikacije