Politika

Bradara će sazvati novi sastanak sa Stojanovićem i Lendom: "Ja sam još u četvrtak imenovala Vladu..."

Predsjednica FBiH Lidija Bradara (HDZ) najavila je da će sazvati novi sastanak sa potpredsjednicima FBiH Refikom Lendom i Igorom Stojanovićem.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Podsjetimo, njih dvojica nisu dali saglasnost na prijedlog Vlade FBiH koji im je uputila Bradara.

“Ja sam još u četvrtak imenovala Vladu, u petak dostavila svojim kolegama na saglasnost, sve sukladno Ustavu i zakonu. I naravno, kako to biva u BiH, u Federaciji BiH, onda imate komentare mojih kolega. Jedni su me iznenadili, drugi nisu. Da je bilo bilo kakve potrebe za bilo kakvim provjeravama, ja bi to napravila”, rekla je Bradara. 

Dodaja da, budući da Ustav ne poznaje provjere ona ih nije tražila niti je bila dužna to napraviti.

“Mislim da ću danas ili sutra sazvati još jedan sastanak da ih pokušam uvjeriti da bi bilo jako dobro da daju suglasnost za imenovanje Vlade FBiH. Jer ova situacija koju imamo poprilično frustrira sve stanovnike Federacije i sve nas koje sudjelujemo u ovom procesu. Ja sam svoju ustavnu obvezu završila, na njima je sada odgovornost da li će to dalje blokirati ili kako će to već oni zvati, ali ja mislim da se to zaista zove jedna bezočna blokada”, rekla je Bradara.

Refik Lendo jučer je poručio da ono što je napravila Lidija Bradara (imenovanje vlade i proslijeđivanje odluke bez konsultacija sa Lendom i Stojanovićem, op. SB) je “nešto što politička praksa ne poznaje”.

“Ustav FBiH je tačno odredio i precizirao kako se imenuje Vlada FBiH. Ona je nama proslijedila odluku o imenovanju, a trebalo je prvo tražiti saglasnost nas dva potpredsjednika”, rekao je Lendo. 

Prihvati notifikacije