BiH

"Bošnjaci su žrtve kontinuiranih dehumanizirajućih islamofobičnih narativa"

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli Amir Karić smatra da se trend antimuslimanskog raspoloženja pojačano razvija u posljednjih nekoliko godina na Zapadu. 

FOTO: EPA-EFE/FEHIM DEMIR
FOTO: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Uprkos tome što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija prošle godine proglasila 15. mart kao Međunarodni dan borbe protiv islamofobije, Karića više zabrinjava, kako kaže, pojava kreiranja društvenog ambijenta koji pogoduje konkretnim djelima islamofobije.

S obzirom na iskustva antisemitizma i sličnih pojava, Krić smatra da će islamofobija ostati trajna pojava, čiji će se intenzitet mijenjati u zavisnosti od međunarodne politike kao i unutrašnjih političkih odnosa u pojedinačnim državama, te da se posljedično tome treba razvijati i otpor i borba protiv nje. 

Karić se, u intervjuu za Preporod.info, dotakao i islamofobije u Bosni i Hercegovini te ističe da su balkanski muslimani, a među njima Bošnjaci posebno, u posljednjih dvije stotine godina bili žrtve periodičnih genocidnih poduhvata uništenja zbog vjerskog identiteta i kontinuiranih dehumanizirajućih islamofobičnih narativa koji su se razvijali i etablirali na različite načine. 

Naravno, nije samo vjera bila razlog takvih poduhvata, ali jeste jedan od bitnih razloga. Zbog toga je za Bošnjake u BiH i na Balkanu egzistencijalno važno da shvatimo da je samopomoć najbolja pomoć. Da sam na mjestu onih koji danas i koji su u posljednjih dvadeset i više godina zauzimali vodeće političke funkcije i vodeće funkcije u najvažnijim organizacijama bošnjačkog naroda zapitao bih se zašto su mnogi javni sistemi na granici kolapsa – rekao je Karić, javlja MINA. 

Napominje da sigurnost narodu ne mogu pružiti slabe javne institucije, a oni koji bi trebali ne pokazuju spremnost na temeljit dijalog o uzrocima slabosti.