Magazin

Bosnainfo u najslađem muzeju: Zagrebački muzej čokolade privlači turiste iz cijelog svijeta (FOTO)

Zagrebački muzej čokolade jedinstveno je mjesto nastalo iz ljubavi prema čokoladi, koje privlači turiste iz cijelog svijeta. 

FOTO: KARLO JELIĆ/STUDIO SENZACIJA
FOTO: KARLO JELIĆ/STUDIO SENZACIJA

Osnivač je porodica Cerovac, a ekipu portala Bosnainfo ugostila je Ružica Božić Cerovac, koja nam je predstavila ovo posebno mjesto.

FOTO: KARLO JELIĆ/STUDIO SENZACIJA
FOTO: KARLO JELIĆ/STUDIO SENZACIJA

– Muzej čokolade podrazumijeva interaktivni prostor posvećen čokoladi, gdje posjetitelji mogu saznati o njenoj povijesti, procesu proizvodnje i raznim vrstama čokolade. Osim izložbenih postava, nudimo prateće edukativne programe, radionice i degustacije – kaže nam Ružica.

FOTO: KARLO JELIĆ/STUDIO SENZACIJA
FOTO: KARLO JELIĆ/STUDIO SENZACIJA

Cilj je, ističe, stvoriti jedinstveno iskustvo koje povezuje ljubitelje čokolade sa svim aspektima ovog slatkog užitka.

Ideja o osnivanju Muzeja čokolade proizašla je iz osobne strasti porodice Cerovac prema čokoladi i njenoj bogatoj historiji. 

– Tijekom godina sam primijetila koliko ljudi uživaju u čokoladi i kako ona ima sposobnost povezivanja ljudi. Sa obitelji smo posjetili nekoliko muzeja čokolade u Europi i uvijek smo bili pomalo razočarani pristupom prikazivanja ove univerzalno privlačne slastice pa smo odlučili otvoriti muzej po mjeri naše djece i nas samih – ističe naša sagovornica.

Sudeći po ocjenama Muzeja na platformama čini se da su uspjeli u naumu da priču o čokoladi na poseban način približe svima koji u njoj uživaju. 

Muzej čokolade za javnost je otvoren pred kraj 2019. godine. 

– Od tog trenutka, kontinuirano radimo na razvoju programa i aktivnosti koje ćemo ponuditi našim posjetiteljima. Naš cilj je stvoriti trajnu destinaciju koja će privlačiti sve ljubitelje čokolade. U ovih pet godina otkako smo otvoreni etablirali smo se kao jedan od najposjećenijih muzeja u Hrvatskoj – naglašava Ružica.

Postavka muzeja uključuje sedam tematskih prostorija koje prikazuju historiju čokolade, proces njenog razvoja kroz vrijeme, kao i zanimljive činjenice o čokoladi iz cijelog svijeta.

Šetnju kroz postavku prati i degustacija. 

– Također, organiziramo grupne obilaske s vodičima. U ponudi imamo i radionice na kojima posjetitelji mogu naučiti kako napraviti svoju vlastitu čokoladu i praline – navodi Ružica.

FOTO: KARLO JELIĆ/STUDIO SENZACIJA
FOTO: KARLO JELIĆ/STUDIO SENZACIJA
FOTO: KARLO JELIĆ/STUDIO SENZACIJA
FOTO: KARLO JELIĆ/STUDIO SENZACIJA
FOTO: KARLO JELIĆ/STUDIO SENZACIJA
FOTO: KARLO JELIĆ/STUDIO SENZACIJA
FOTO: KARLO JELIĆ/STUDIO SENZACIJA
FOTO: KARLO JELIĆ/STUDIO SENZACIJA

Krajem januara 2025. godine Muzej čokolade Zagreb seli na novu i veću lokaciju u kojoj planiraju razne nove radionice za djecu i odrasle. 

Trenutno je kapacitet polaznika radionica izrade čokolade sveden na dvije osobe, a u novom prostoru će moći educirati 16 polaznika istovremeno. 

– Imat ćemo u ponudi i degustacijske radionice s gostujućim čokolatijerima. Također, u pripremi je i četvrto izdanje Dana čokolade i kave, festivala kojeg organiziramo u sajamskim halama Family malla u Zagrebu na kojem će posjetitelji ponovno moći kušati razne specijalitete i upoznati se s lokalnim proizvođačima – kaže Ružica.

Cilj im je, dodaje, stvoriti zajednicu ljubitelja čokolade koja će redovito dolaziti u Muzej. Što se tiče turista kaže da dolaze iz različitih dijelova Hrvatske, ali i iz inozemstva. 

– Turisti iz Bosne i Hercegovine često posjećuju naš muzej. Čokolada je univerzalni užitak, a blizina granice čini naš muzej dostupnim posjetiteljima iz Bosne. Oduševljeni su mogućnošću da uživaju u čokoladnim iskustvima koja nudimo – naglašava Cerovac.

Smatra da su u Muzeju najzanimljivije degustacijske tačke. 

Pročitajte još

– Svaki posjetitej na ulazu dobije svoju degustacijsku kutiju u kojoj ima uzorke čokolade koja se konzumira za vrijeme šetnje kroz povijest. Tako se najprije proba zrno kakaovca koji je preteča nama danas poznate čokoladne pločice – pojašnjava Cerovac.

Kuša se ukupno devet vrsta čokolade od kojih se tri vrste mogu konzumirati u neograničenoj količini. – Ipak, ne želimo da naglasak bude u degustaciji nego da je ona sastavni dio iskustva posjete s ciljem otkrivanja okusa određene epohe i cjelovitog doživljaja. Želimo da naši posjetitelji prilikom izlaska budu obogaćeni znanjem, pozitivnim doživljajem i iskustvom kojeg će pamtiti – ističe Ružica.

Dodaje da u našoj regiji ne postoji mnogo muzeja koji se specijaliziraju samo za čokoladu, što zagrebački muzej čini posebnom destinacijom. 

– Međutim, u nekim susjednim zemljama postoje slični koncepti, ali nastojimo biti jedinstveni po našem pristupu, edukaciji i interakciji s posjetiteljima. Naš cilj je pružiti jedinstveno iskustvo koje se ne može pronaći nigdje drugdje u okruženju – zaključuje Cerovac za kraj razgovora.