Magazin

Borba protiv stresa: Pet znakova da tijelu nedostaje magnezij

Bez magnezija naš organizam ne može pravilno funkcionirati.

FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY

Zato je važno na vrijeme prepoznati znakove da nam nedostaje magnezij.

Magnezij je mineral i važan hranjiv sastojak koji je našem tijelu potreban za funkcioniranje. Odgovoran je za pomoć u više od 300 procesa u tijelu.

Magnezij pomaže mišićima i živcima da rade učinkovito, pomaže u regulaciji razine šećera u krvi, pomaže u održavanju jakih kostiju i pri stabilnom radu srca. Osim toga, poznat je po tome što djeluje umirujuće i opuštajuće na sve tjelesne sustave.

Zato nije neobično što počinjemo osjećati posljedice kada našem organizmu nedostaje magnezija. Ovo su neke od njih.

Glavobolja i migrena

Ako patite od hronične glavobolje ili migrene, razlog za to možda se krije u niskoj razini magnezija u tijelu. Istraživanja su pokazala da ljudi koji obolijevaju od migrene imaju tendenciju niže razine magnezija u tijelu. Smatra se da niska razina magnezija pridonosi glavoboljama i migrenama zbog svoje uloge u podršci zdravoj neurološkoj funkciji i stvaranju neurotransmitera.

Neuredna probava

Mučite li se s neurednom probavom, tj. višednevnom konstipacijom, velike su šanse da vam nedostaje magnezij. Naime, magnezij ima višestruku ulogu u našoj probavi. Pomažući uvlačenju vode u crijeva, magnezij pomaže održavanju stolice mekom za učinkovitije uklanjanje. Također pomaže u održavanju kontrakcija mišića crijeva.

Osim što će do neuredne probave doći zbog nedostataka magnezija, u tome veliku ulogu igraju i hronični stres, unošenje previše kofeina i šećera, a sve to iscrpljuje već ionako nisku razinu magnezija u organizmu.

Grčevi u mišićima

Zbog važne uloge koju ima u podršci vašim mišićima, nedostatak magnezija može dovesti do bolnih grčeva u mišićima, i to najčešće u donjem dijelu nogu te u stopalima. Mišići se stežu i opuštaju, a bez dovoljne količine magnezija ove kontrakcije i opuštanja mogu postati teški i nekoordinirani.

Stres i anksioznost

Zbog svoje važne uloge u stvaranju neurotransmitera, niska razina magnezija može ostaviti osjećaj tjeskobe, stresa i razdražljivosti. Neurotransmiteri su hemijski spojevi koje se nalaze u mozgu i pomažu živcima da međusobno komuniciraju, pa je anksioznost jedan od najvećih simptoma nedostatka magnezija.

Oni pomažu našem tijelu da regulira različita ponašanja, poput spavanja, obrazaca razmišljanja, raspoloženja i još mnogo toga. Niska razina magnezija može rezultirati različitim poremećajima raspoloženja, uključujući anksioznost, depresiju, razdražljivost i zbunjenost.

Upravo je zato važno ispitati i te vrijednosti kada kod sebe uočimo simptome anksioznosti ili depresije.

Nesanica

Ako vam besane noći nisu nepoznanica, odgovor možda leži u magneziju. Neurotransmiter gama-amino-maslačna kiselina (GABA) igra ulogu u pomaganju tijelu da se opusti. GABA je neurotransmiter odgovoran za smirivanje živčane aktivnosti, a magnezij igra važnu ulogu u stvaranju GABA-e u mozgu.

Niska razina magnezija može dovesti do niske proizvodnje GABA-e, a samim time i do nesanice.

U još težim slučajevima nego u ovih pet koje smo naveli može doći do mnogo ozbiljnije hipomagnezijemije, kada je koncentracija magnezija u krvi ispod 1,6 miliekvivalenata (mEq) na litru krvi. Prvi znakovi toga su povraćanje, mučnina, pospanost i tremor.

Prihvati notifikacije