BiH

Blokirani radovi ispred zgrade BH Šuma, Mandić optužio Kapidžića da opstruiše projekte

Radovi na uređenju površine ispred zgrade BH Šuma na Skenderiji su započeli iako Komisija za zaštitu kulturno historijskih spomenika BiH nije dala dozvolu.

FOTO: FACEBOOK
FOTO: FACEBOOK

O tome je izvijestio Faruk Kapidžić, član ove Komisije, na svom Facebooku, koji je naveo da je Federalna inspekcija sinoć zaustavila tek otvoreno gradilište i blokirala radove. Komisija nije dala odobrenje za uređenje ovog lokaliteta jer se nalazi u zobi Urbani krajolik Sarajeva kao nacionalni spomenik BiH.

“Ko je odgovoran za radove bez dozvole to ćemo u narednom periodu ustanoviti i obavijestiti javnost te svakako zahtijevati od odgovornih da snose posljedice. Bitno je uspostaviti red, a to sigurno hoćemo svejedno koja politička opcija ili čiji pojedinac ga remetio”, napisao je na Facebooku Kapidžić.

Ubrzo za njim na društvenim mrežama se oglasio i Srđan Mandić, načelnik Općine Centar. Kako je rekao, federalni inspektor, bez ikakvog zvaničnog papira, zaustavio je radove i blokirao gradilište.

“Večeras (sinoć op.a.) u 21 sat su započeli radovi na sanaciji, popločavanju i uređenju trga ispred upravne zgrade “Sarajevo šuma”. U 21:23 stigao je Federalni inspektor, bez ikakvog zvaničnog papira, zaustavio radove i blokirao gradilište. U pitanju je izmijenjeni projekat, bez ikakvih “neiskrenih” namjera, kako nam je to nedavno napisala Kapidžićeva šefica gđa Anđelina Ošap Gaćanović. I, opet zabrana, najefikasnija inspekcijska akcija u istoriji BiH”, napisao je Mandić.

Optužio je Kapidžića da opstruiše razne projekte u Opštini Centar.

“Prvo nam niste dali da mijenjamo vodovodne cijevi u centru grada, usporavate uređenje Parka gdje je bila Kalin hadzi Alijina džamija. Opstruišete sanaciju šetnice u velikom parku, projekat za koji ste dali usmenu podršku. Ne dozvoljavate rekonstrukciju Gospodičine kuće, spriječavate privatne investitore. A nas optužujete da rušimo državu! Smijete li poslati inspektora u Banja Luku ili Mostar da zaustavi sanaciju trga. Naravno da ne! Sramite se zbog svega ovoga. Ali, oktobar je blizu. Uredićemo mi Opštinu Centar, budite sigurni. Idemo dalje”, poručio je Mandić.

Prihvati notifikacije