Svijet

Bidenov poziv Erdoganu promijenio sve oko ulaska Švedske i Finske u NATO

Da tokom utorka popodne nije bilo posredovanja, obećanja i pritiska američkog predsjednika Joea Bidena, Švedska i Finska u srijedu ne bi dobile pozivnicu za članstvo u NATO-u niti bi se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan uopšte pojavio na sastanku Sjevernoatlantskog saveza u Madridu.

FOTO: RADEK PIETRUSZKA/EPA
FOTO: RADEK PIETRUSZKA/EPA

Švedski mediji pišu kako bi pristupanje dvije nordijskih zemalja NATO-u i dalje bilo blokirano da Biden iz Njemačke, gdje je učestvovao na sastanku G7, nije nazvao Erdogana i podsjetio ga na dogovor o prodaji 40 novih borbenih aviona F-16 te naglasio koliko je važno da Švedska i Finska pristupe vojnom savezu.

Istodobno je pozvao finsku i švedsku delegaciju da budu otvorene prema turskim zahtjevima.

Između ostalog, Švedska i Finska morale su pristati na saradnju s Turskom kad je u pitanju suzbijanje djelovanja Kurdistanske radničke partije (PKK), koju većina zapadnih zemalja smatra terorističkom organizacijom, potom na prekid podrške kurdskim organizacijama i paravojnim formacijama na sjeveru Sirije, izručenje osoba koje Turska optužuje za terorističko djelovanje, razmjenu obavještajnih informacija koje se tiču turske sigurnosti te prekid neslužbenog embarga na prodaju oružja Turskoj koji je uveden 2019. godine, piše Index.

Većina Šveđana smatra da je ovo mala cijena za jačanje nacionalne sigurnosti koja je ugrožena i destabilizovana ruskom invazijom na Ukrajinu. Švedska će ulaskom u NATO, na što je praktički bila prisiljena nakon što se na to odlučila Finska, biti sigurnija u slučaju eventualne ruske agresije.

Prihvati notifikacije