Kultura

Besplatna izvedba predstave 'Noć s Aleksom'

U povodu Svjetskog dana pozorišta, koji se obilježava 27. marta, u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Mostar tog dana bit će izvedena predstava ''Noć s Aleksom'', prema tekstu Marka Tomaša i u režiji Ivice Buljana, s početkom u 20 sati.

FOTO: HNK-A MOSTAR
FOTO: HNK-A MOSTAR

Ulaznice za ovu izvedbu bit će besplatne, a rezervacija ulaznica može se napraviti porukom preko Facebooka Messengera ili Instagram Directa, odnosno, pozivom na broj 063/019-019 od 10 do 16 sati.

Obilježavanje Svjetskog dana pozorišta uvijek prati međunarodna poruka, a autorica ovogodišnje je egipatska glumica Samiha Ayoub.

”Ne pretjerujem kada kažem kako je ono što radimo na pozornici čin života samog i proizlazi iz ničega, kao plamteća zraka koja sjaji u tami, osvjetljuje tamu noći i grije njezinu hladnoću. Mi smo oni koji daju sjaj životu. Mi smo oni koji ga utjelovljuju. Mi smo oni koji ga čine vibrantnim i smislenim. Mi smo oni koji pružaju razloge za razumijevanje. Mi smo oni koji koriste svjetlo umjetnosti kako bismo se suočili s tamom ignorancije i ekstremizma. Mi smo oni koji prihvaćaju doktrinu života, kako bi se život širio ovim svijetom. Za sve ovo, mi ulažemo napore, vrijeme, znoj, suze, krv i živce. Sve što imamo, kako bismo proširili poruku, braneći vrijednosti istine, dobrote i ljepote, istinski vjerujući kako je život vrijedan življenja”, navodi se u njenoj poruci.

Autor hrvatske poruke za Svjetski dan kazališta je ugledni redatelj i sveučilišni profesor Želimir Mesarić, koji je poručio kako treba čuvati sveto mjesto – pozornicu.

”Ne dopustimo lažnim trgovcima kojekakvih ideologija, agentima provokatorima, muljatorima i opsjenarima sumnjivih vrijednosti, lažnim moralistima, zaslijepljenim aktivistima, polutalentima, slatkorječivim varalicama svih boja i zastava da brljaju po Talijinom svetištu. U suživotu, dijalogu, toleranciji, zajedno sačuvajmo teatar i ne dopustimo urušavanje temeljnih vrijednosti. Ako na početku bijaše Riječ, čuvajmo tu Riječ i borimo se za istinitost riječi. Kao što drama završava katarzom, tako je na kraju tunela Svjetlo u kojem svjetlucaju riječi Vjera, Nada i Ljubav. Moramo njegovati nadu u novi početak, a tu je uloga teatra neizmjerna i veličanstvena. Teatar je vječan i spaja sva tri vremena: vrijeme prošlo u vremenu sadašnjem, u vremenu budućem”, napisao je Mesarić.

Prihvati notifikacije