Svijet

Belgija se nada da će udruživanje snaga zemalja EU rezultirati priznavanjem palestinske države

Belgija je odlučna da stane u kraj nasilju u Izraelu i Palestini i planira okupiti druge evropske zemlje u nastojanju da priznaju Palestinu kao nezavisnu državu.

FOTO: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS
FOTO: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Rekao je to belgijski premijer Alexander De Croo u ponedjeljak nakon sastanka u Briselu sa palestinskim kolegom Mohammadom Mustafom, javila je Belga.

Sastanak je održan dan nakon izraelskog napada na izbjeglički kamp u Rafahu, gdje je ubijeno na desetine ljudi. Potpuno neprihvatljivo. Vodite ljude u sigurnu zonu, a onda je oni napadaju bombama – odgovorio je De Croo na vijesti o događaju.

Prema De Croou, to potvrđuje da prekid nasilja, prekid vatre i oslobađanje izraelskih talaca od strane Hamasa mogu biti jedini prioritet. Izlazak iz sukoba “bit će moguć samo ako za stolom na obje strane budu odgovorni i razumni lideri”, rekao je on.

Kada slušam premijera i njegove ministre ovdje, vidim apsolutnu spremnost palestinske strane za takvu vrstu razgovora. Nadam se da će uskoro biti i spremnosti izraelske strane da dovede razumne i odgovorne ljude za stol – rekao je on.

Prošle sedmice su Španija, Irska i Norveška najavile da će priznati palestinsku državu. Belgija nije slijedila njihov primjer, ali prema De Croou, to priznanje danas nije prava tema razgovora. Postojala je posebna zahvalnost za ulogu koju je odigrala Belgija jer smo bili jedna od prvih zemalja koja je zatražila hitan prekid vatre i zaustavljanje nasilnih naseljenika – kazao je on.