Svijet

Baltičke države: Rusi iskrivljuju historiju, nikad nisu osudili sovjetske zločine

Baltičke države Estonija, Latvija i Litva, zajedno s Poljskom i Rumunijom, pozvale su Evropsku uniju da poduzme više u borbi protiv ruskih reinterpretacija i iskrivljavanja historije. Pet istočnoevropskih zemalja u zajedničkom je pismu pozvalo institucije EU-a da preuzmu vodeću ulogu u očuvanju historijskog sjećanja i sprječavanju manipulacije činjenicama.

FOTO: SCREENSHOT: /YOUTUBE
FOTO: SCREENSHOT: /YOUTUBE

“Rusija nikada nije osudila sovjetske zločine i njezino sadašnje vodstvo otvoreno toleriše i čak s entuzijazmom podržava sovjetsko nasljeđe”, stoji u pismu.

“Potrebno je ojačati napore na razini EU-a u borbi protiv pokušaja Rusije da prekroji historiju i koristi narative totalitarnih režima u kontekstu rata protiv Ukrajine – korištenjem pravnih, političkih te instrumenata za podizanje svijesti”, dodaje se u pismu.

Za razliku od nacističkih zločina, sjećanje i znanje o sovjetskim zločinima tek trebaju pronaći svoje mjesto u svijesti Evropljana. “Bez tačne, poštene i sveobuhvatne procjene prošlosti, nećemo moći učinkovito spriječiti buduće zločine na našem kontinentu niti istražiti sadašnje u Ukrajini”, nastavlja se u pismu petero čelnika.

Rusija je pokrenula rat protiv Ukrajine prije gotovo pet mjeseci i pravdala ga je, između ostalog, s ciljem navodne “denacifikacije” susjedne zemlje.

Estoniju, Latviju i Litvu naizmjenično su okupirali Sovjetski Savez i Njemačka tokom Drugog svjetskog rata. Tri baltičke države su nakon rata protiv svoje volje ostale dio Sovjetskog Saveza do 1991. godine.

Prihvati notifikacije