IT

Apple zabilježio najveći pad u prodaji iPhone uređaja od pandemije

Tehnološki div Apple zabilježio je najveći pad prodaje iPhone uređaja od prvih mjeseci pandemije COVID-a.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Prodaja u periodu od januara do marta pala je za 10 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine nešto što nije viđeno otkad je model iPhonea za 2020. odgođen zbog zatvaranja tvornica.

Sveukupno, Apple je zaradio 90,8 milijardi dolara u posljednjem tromjesečju – 4% manje nego prije godinu dana. Bilo je to peto uzastopno tromjesečno razdoblje u kojem su prihodi kompanije pali u odnosu na prethodnu godinu.

Dobit Applea u prošlom kvartalu iznosila je 23,64 milijarde dolara – pad od 2% u odnosu na godinu prije.

Pročitajte još

Međutim, bila je to dobra vijest za ukupnu vrijednost kompanije jer je cijena njezine dionice porasla gotovo 7% nakon što su ulagači očekivali veći pad prodaje.

U međuvremenu, glavni izvršni direktor Applea Tim Cook raspravljao je o tome kako će kompanija koristiti umjetnu inteligenciju (AI).

Dok je konkurent Samsung predstavio telefone koji mogu sadržavati AI, uključujući generativne AI chatbotove, Apple tek treba objaviti kako će to biti ugrađeno u iPhone.

Očekuje se da će sljedeći iPhone imati AI mikročipove i veće zaslone.

Apple će otkriti najnoviji softver na svojoj godišnjoj konferenciji za programere u junu.

Generativna umjetna inteligencija mogla bi pokrenuti telefone za pisanje softverskog koda, eseja ili stvaranja slika na temelju upita korisnika, prenosi N1.

Cook je rekao da su u kompaniji “vrlo optimistični u pogledu prilike u generativnoj umjetnoj inteligenciji i da radimo značajna ulaganja”.