BiH

Analizirali su Bakirove izjave o robotima i ratu. Nešto ovde nije kako treba

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović nastavio je seriju opasnih, u suštini besmislenih izjava, u kojima ponovo prijeti i prebrojava, i to u vremenu zategnutih političkih odnosa zbog Izbornog zakona i ukupne situacije u državi.

FOTO:
FOTO:

Prijeti susjedima

Na stranačkom skupu u Hadžićima on je, bez konkretnog povoda, još jedanput govorio o vojnoj snazi Bošnjaka, a od poruka koje je uputio više zabrinjava samo aplauz njegovih istomišljenika. Prebrojali smo se, koliko lovaca imamo, koliko ima mladih ljudi, koliko dronova imamo i dalje neću, ali samo da znate… – kazao je Izetbegović.

Umjesto da se bavi problemima građana, siromaštvom, cijenama hrane, energenata i teškom zimom na pragu, Izetbegović prijeti susjedima, kaže politički analitičar Enver Kazaz. Dodaje da je militarizacija politika u BiH doživjela svoj vrhunac i da ova zemlja od rata do danas nije imala militantnije politike čiji su eksponenti Dodik, Čović i Izetbegović. Radi se o tupavom, nedoraslom govoru koji graniči s idiotizmom i koji nas u postojećoj situaciji napetosti oko Šmitovog (Christian Schmidt) pokušaja nametanja Izbornog zakona vodi u pravi politički haos. Izetbegović nije samo pokazao politički diletantizam nego i politički idiotizam – ističe Kazaz za Avaz.

Žele podjele

Akademik Žarko Papić za “Avaz” kaže da su i protesti pred zgradom OHR-a opravdano mogli biti usmjereni protiv daljnjih etničkih podjela u BiH, ali su zloupotrebom, pa i ratobornim izjavama koje ih prate, i sami postali faktor podjela.

Papić se pita je li nekome stalo da se Bošnjaci i Hrvati potpuno podijele. Prebrojavanje pušaka, dronova, prethodne izjave da su Bošnjaci najviše naoružani, to je prijetnja ratom. Pa je li neko zaboravio početak 1992. godine? Bukvalno je riječ o tome i to bi, na ovaj ili onaj način, trebalo sankcionirati – smatra Papić.

Roboti i dronovi

Profesor Berko Zečević, stručnjak za odbrambene tehnologije, kaže da je izjava o robotima zastrašujuća iz nekoliko razloga. Dronove dizajniraju mladi ljudi, njima upravljaju vrlo mladi, a ne stari ljudi, servisiranje dronova vrše mladi ljudi. A kad se svedemo na zemlju u kojoj je data ta izjava, od čovjeka koji već dugo učestvuje u vlasti, onda vidimo da taj čovjek ne shvata gdje se nalazi – kaže Zečević, piše Avaz.