Svijet

Amerika šalje nove rakete Ukrajinicima, udvostručit će im domet artiljerije

Očekuje se da će SAD u novi paket vojne pomoći Ukrajini uključiti i rakete većeg dometa, potvrdilo je za CNN više američkih dužnosnika. U paketu vojne pomoći tako bi se trebala naći i navođene rakete tipa GSDB (Ground-launched Small Diametar Bomb), koja ima domet od oko 145 kilometara.

FOTO: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE
FOTO: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Taj tip raketa, koji se može ispaljivati iz višecijevnog bacača raketa tipa HIMARS kakve je Ukrajina još ranije dobila od Zapada, bi praktički udvostručio domet ukrajinske artiljerije. No, u paketu se neće naći rakete tipa ATACMS, koje imaju domet veći oko 320 kilometara, a kakve Ukrajina traži već neko vrijeme. Amerika, podsjetimo, konzistentno odbija zahtjeve Ukrajine za dalekometnim oružjem u strahu da bi se moglo koristiti za udare na mete duboko u ruskom teritoriju.

Novi paket trebao bi biti najavljen danas

Radi se o prvom paketu vojne pomoći otkako je američki predsjednik Joe Biden prošlog mjeseca potvrdio da će Ukrajini poslati 31 napredni američki tenk tipa Abrams. Ta odluka je donesena u koordinaciji s evropskim zemljama, koje će zauzvrat Ukrajinu opskrbiti tenkovima tipa Leopard 2.

Očekuje se da će novi američki paket vojne pomoći biti najavljen danas. Oružje i oprema vrijedno 500 miliona dolara bit će poslano direktno iz američkih zaliha, a dio paketa vrijedan 1,7 milijardi dolara bit će kupljen od dobavljača vojne opreme.

Ukrajina trenutno iz višecijevnih bacača raketa tipa HIMARS ispaljuje rakete tipa GMLRS. Nove rakete GSDB imaju znatno veći domet jer nakon ispaljivanja koriste krilca i lete prema meti koristeći raketni motor.

Ipak, novi tip raketa Ukrajini neće stići odmah, jer ne dolazi direktno iz inventara američke vojske, nego će ih Washington naručiti od proizvođača oružja. Proces bi mogao potrajati više sedmica ili mjeseci.

Prihvati notifikacije