BiH

Američki komandant za Evropu stigao na vojnu vježbu u BiH

General Christopher Cavoli, komandant Evropske komande SAD-a, stigao je danas u Sarajevo, saopćila je Ambasada SAD-a u BiH.

FOTO: US EMBASSY SARAJEVO/TWITTER
FOTO: US EMBASSY SARAJEVO/TWITTER

Srdačno smo dočekali zapovjednika USEUCOM-a, generala Christophera G. Cavolija danas u Sarajevu.

SAD odlučno podržavaju BiH. General Cavoli izrazio je potporu EUFOR-u Althea i ponovnom ovlaštenju misije, navela je Ambasada SAD-a u BiH na Twitteru.

U saopćenju se navodi i da se general Cavoli sastao s komandanticom NATO štabom u Sarajevu, brigadirkom Pamelom McGaha i načelnikom Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general-pukovnikom Senadom Mašovićem kako bi istakao podršku Evropske komande SAD-a Oružanim snagama BiH i jačanju partnerstva dvije zemlje.

Vojnici iz 20 zemalja okupili su se na vojnoj vježbi u Bosni i Hercegovini koja će trajati od 17. oktobra do 22. novembra “kako bi demonstrirali sposobnost i odlučnost EUFOR-a da pruže doprinos sigurnom i stabilnom okruženju za stanovnike Bosne i Hercegovine”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

General Cavoli je boravio u BiH i prošle godine kad su pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i vojske Sjedinjenih Američkih Država na poligonu Manjača kod Banja Luke na sjeveru zemlje organizirali pokaznu vježbu u okviru zajedničke višednevne akcije “Brzi odgovor 21”.

– Tokom vježbe prikazali smo pravu interoperabilnost. Imao sam dvogled i teško mi je bilo prepoznati ko su pripadnici OS BiH, a ko Vojska SAD-a. Ove vježbe su važne da bi doprinijele tome da BiH doprinose očuvanju teritorijalnog integriteta i stabilnosti u regionu – naglasio je tad Cavoli.

Snage EUFOR-a su raspoređene u BiH od 2004. godine. Mandat EUFOR-a svake godine obnavlja Vijeće sigurnosti UN-a. Ove godine ističe 3. novembra.

Trenutno je u BiH oko 1.100 vojnika EUFOR-a, ali se aktiviranjem rezervnih trupa iz inostranstva može angažovati ukupno 3.500 vojnika.

Mirovna misija EUFOR-a u BiH najduža je vojna operacija EU, te jedina misija koja ima izvršni mandat da koristi silu.

Prihvati notifikacije