Ekonomija

Američka valuta i dalje jača, kurs eura iznad jednog dolara

Na svjetskim je tržištima dolar prema košarici valuta prošle sedmice ojačao jer inflacija u SAD-u ne popušta dovoljno da bi dopustila američkoj središnjoj banci da uspori tempo povećanja kamatnih stopa.

FOTO: 
IBRAHIM BORAN/UNSPLASH/ILUSTRACIJA
FOTO: IBRAHIM BORAN/UNSPLASH/ILUSTRACIJA

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošle sedmice 0.6 posto, na 109.68 bodova.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti ojačao 0.3 posto, pa je cijena eura skliznula na 1.0010 dolara. Kurs dolara porastao je i prema japanskoj valuti, za 0.2 posto, na 142.95 jena.

Uspon dolara započeo je u utorak, nakon izvješća koje je pokazalo da je inflacija u SAD-u u avgustu iznosila 8.3 posto.

To je, doduše, manje u odnosu na 8.5 posto iz jula, no više u odnosu na očekivanja analitičara od 8.1 posto. Uz to, temeljna stopa inflacije, iz koje su isključene cijene energenata i hrane, porasla je s 5.9 na 6.3 posto.

Nakon tih podatka, ojačale su špekulacije o dodatnom agresivnom povećanju kamatnih stopa američke središnje banke. Fed podiže kamate od marta, a dodatno će ih povećati i na dvodnevnoj sjednici 20. i 21. septembra.

Očekuje se novo, treće u nizu, povećanje za 0.75 postotnih bodova, a neki analitičari smatraju da je moguće povećanje i za cijeli postotni bod.

S druge strane, japanska središnja banka još će neko vrijeme voditi poticajnu monetarnu politiku zbog slabosti ekonomije, a to joj omogućuje i relativno niska inflacija.

Zbog toga se kurs dolara prema jenu kreće blizu najviših razina u 24 godine. Kurs eura zadržao se iznad razine od jednog dolara, uprkos blagom padu.

Nakon što je prije desetak dana Evropska središnja banka (ECB) povećala kamatne stope za agresivnih 0.75 postotnih bodova, čekaju se novi signali o daljnjem povećanju kamatnih stopa jer se inflacija u eurozoni već mjesecima kreće na rekordnim razinama.

Tako je prošle sedmice nastavljeno jačanje američke valute. Od početka godine dolar je u odnosu na košaricu valuta ojačao oko 15 posto.

Prihvati notifikacije