Region

Ambasador Rusije u Srbiji napravio diplomatski incident

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko demonstrativno je napustio jučerašnju sjednicu kongresa Socijalističke partije Srbije nakon što je na ovom događaju puštena videoporuka bivšeg premijera Grčke Alexisa Tsiprasa koju je ambasador okarakterisao kao uvredljivu.

FOTO: SPS
FOTO: SPS

Na jučerašnjem Kongresu SPS-a, Ivica Dačić je ponovno jednoglasno izabran za predsjednika stranke, a delegatima se tokom večeri obratio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ipak, događaj koji je trebao proteći u svečanom tonu na kraju je poprimio drugačiji karakter, a cjelokupna ceremonija je najviše zasmetala ruskom ambasadoru koji je tokom govora bivšeg premijera Grčke izašao iz sale.

Bocan Harčenko je na Twitteru poručio da mu je jako žao što zbog toga nije prisustvovao govoru predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Bio sam prinuđen da na samom početku napustim kongres SPS-a zbog videoporuke grčkog opozicionara Tsiprasa, prikazane učesnicima. Grk je krenuo s potpuno neosnovanim, lažnim optužbama na račun Rusije, počeo je da blati moju Otadžbinu. Veoma mi je žao što zbog toga nisam bio prisutan govoru predsjednika Srbije Aleksandra Vučića”, rekao je ruski ambasador nakon napuštanja Kongresa.

Prihvati notifikacije