BiH

Ambasador Indonezije u BiH u službenoj posjeti Brčko distriktu

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Zijad Nišić, zamjenik gradonačelnika Anto Domić i potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Ivo Filipović primili su u službenu posjetu veleposlanika Republike Indonezije u BiH Roema Konoa i savjetnika za ekonomska pitanja Veleposlanstva Republike Indonezije u BiH Yudhono Irawana.

FOTO: VLADA BRČKO DISTRIKTA
FOTO: VLADA BRČKO DISTRIKTA

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Privredne komore Brčko distrikta BiH Aleksandar Vujičić, kao i rukovoditeljica općih, pravnih poslova, izdavanja javnih dokumenata i koordinatorica Privredne komore Brčko distrikta BiH Nevenka Jevrić, priopćeno je iz Vlade Distrikta.

Kako se dodaje, na sastanku je razgovarano o ekonomskom potencijalu Brčko distrikta BiH, a gradonačelnik Nišić ovom prilikom predstavio je ključne projekte i inicijative koje grad trenutno provodi s ciljem unapređenja ekonomije.

Veleposlanik Republike Indonezije u BiH Roem Kono izrazio je interes za potencijale koje nudi Brčko distrikt BiH koji, kako navodi, predstavlja primjer multietničnosti.

Naglasio je važnost bilateralne suradnje te je u tom kontekstu predložio bratimljenje Distrikta s jednim od gradova u Indoneziji.

Na sastanku je također razgovarano o ”Trade Expo Indonesia 2024” koji će biti održan ove godine u listopadu.

Nakon sastanka, izaslanstva su položila vijenac na Spomenik civilnim žrtvama rata nakon čega su posjetili i privatno poduzeće „Maočanka Commerce“ čija je osnovna djelatnost trgovina, otkup, prerada ljekovitog i aromatičnog bilja, šumskih plodova i voća.

Osim toga, posjetili su Gradaščevića kulu u Bijeloj i Vinariju Pajić, zaključeno je u priopćenju.