Magazin

Alergija na ambroziju: Jedna namirnica je ključna u borbi protiv kihanja

Svaka peta osoba na svijetu je alergična na polen, a od 24 biljne vrste koje se na našem području mjere kao alergeni, ambrozija izaziva najburnije alergijske reakcije. Kako prepoznati simptome i kako ih ublažiti, saznajte u nastavku

FOTO: VEČERNJI.HR/ILUSTRACIJA
FOTO: VEČERNJI.HR/ILUSTRACIJA

Polen ambrozije izgleda kao kugla sa šiljcima, odnosno ima male kukice kojima se zakači za sluzokožu gornjih disajnih organa i tako stvara velike alergijske probleme: kihanje (i više od deset puta uzastopno), svrab u nosu, curenje iz nosa, suzne i crvene oči, kašalj, otežano disanje sa osjećanjem nedostatka vazduha.

Osim respiratornih tegoba dešavaju se i promjene na koži u vidu crvenih pečata i svraba, a mogu da nastanu i komplikacije na organima za varenje, praćene povraćanjem, grčevima i dijarejom, naročito ako postoje unakrsne reakcije sa hranom koja potencira njenu alergogenost i dovodi do pogoršanja akutnog stanja.

U hranu koja može da izazove reakcije spadaju lubenice, dinje, tikvice, krastavci, banane, kesten, paradajz, zelena salata, a rjeđe riža i kukuruz.

Kao čest problem uz alergijsku kijavicu javlja se i astma.

Kako ublažiti simptome?

U olakšavanju simptoma i sprječavanju težih manifestacija najbolja je kombinacija preventivnih mjera i ljekova (antihistaminika). Pri alergijskoj astmi potrebno je liječenje hormonima-kortikosteroidima, koji se daju u obliku tableta ili inhalacionih pumpi, što je sigurno kvalitetnija terapija, pošto se koriste male koncentracije hormona koje djeluju lokalno, ciljno (na nivou bronhija). U terapijske svrhe mogu se koristiti razni preparati dobijeni na bazi polena. Naime, polen kao farmaceutska sirovina koristi se za proizvodnju alergenskih rastvora za liječenje polenske kijavice. Polenski ekstrakti sadrže frakcije polenskih, u vodi rastvorljivih, proteina, koji deluju kao alergijski desenzibilitatori

Hranom protiv alergena

Zahvaljujući antioksidansu kvercetinu koji blokira djelovanje histamina i štiti pluća od alergena, odličan lijek je neoljuštena jabuka a slično djelovanje ima i bromelin u ananasu. Zbog magnezijuma u sebi zeleno lisnato povrće zaustavlja kihanje, štiti pluća i pročišćava disajne puteve. Lišće koprive dodajte u supu, pitu ili je začinite limunovim sokom, pa je poslužite kao salatu. Kao dodatak mesu i poslasticama koristite nanu koja ublažava simptome alergije.

Apiterapija

Pčelinji proizvodi mogu da pomognu da se alergijske reakcije ublaže do 75 odsto – dovoljno je uzimati dvije kašike meda dnevno. Med je efikasan i u kombinaciji sa koprivom: pola kilograma svježe ubrane biljke, samljevene u mašini za mljevenje mesa, pomješajte sa dvjesta grama meda. Smjesu stavite u teglu i držite u frižideru deset dana, uz povremeno mješanje. Svako jutro uzimajte po kašičicu mješavine na prazan stomak.

Celer u kombinaciji sa medom: Iscjedite sok iz svježeg lišća i korjena biljke i stavite ga u teglu, a zatim dodajte onoliko meda koliko je soka u posudi. Sve promješajte (drvenom kašikom) i držite u frižideru sedam dana.

Doza: Tri puta dnevno po kašičica, pola sata prije obroka, od kraja ljeta do početka jeseni.

Probleme s disajnim putevima možete rješiti ako kašičicu usitnjenog crnog kima pomješate sa dvije kašike meda i dva zdrobljena česna bijelog luka. Doza: Po kašičica mješavine ujutru na prazan želudac tokom tri sedmice

.