Politika

Damir Arnaut: Komšić voli otići u birtiju; Idemo s HDZ-om, bez njih se ne može

Zvanično su objavljeni rezultati općih izbora. Ide se u proces formiranja vlasti. Osam stranaka okupljenih oko Trojke “dogovorili formiranje vlasti bez SDA”. O tome i o drugim pitanjima za N1 govorio je Damir Arnaut iz Naše stranke. 

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Proces formiranja vlasti, da li je zvanično “Osmorka”?

“Najbitnije od svega, što je faktički postao brend “Trojke”, to je počelo sa BH Blokom, dakle to su sve “brand nazivi”, govorimo o “Trojci” kao konceptu i načinu djelovanja i na to ćemo se fokusirati u principima djelovanja. Dakle, programska vlada, to će se nastaviti u KS. Što se tiče FBiH i države, vrijeme je da se taj koncept, 30 godina nakon Dejtona, prebaci i sa FBiH na državni nivo.“

Koliko ruku ukupno imate?

“Trojka ima 29 ruku minimalno, više od SDA. “Trojku” treba posmatrati ne kao zvanični politički subjekt, ali kao jednu ideju, koncept koji ima 29 ruku u Federalnom parlamentu i devet ruku u državnom parlamentu. To je jedan koncept oko kojeg su se i druge stranke okupile.“

Kakva će biti programska koalicija?

“Ključni dio tog sporazuma je da se tu eksplicitno navodi da će biti zasnovana na programu, i sada se pristupa izradi tog programa. Program nije nešto što se pravi na 5-6 stranica. Ono što je ključno jeste da su sve stranke složile da će to biti programska koalicija i program će sada biti napisan. Sada možete zamisliti ako je program za jedan kanton sadržavao 300 mjera, koliko će imati za FBiH“.

“Mi imamo još mjesec dana prije nego što uopće možemo početi raditi kao nova većina, unutar tih mjesec dana.

Šta ako potencijalni partner ne pristane?

“Kada ponudimo program drugim strankama, naravno da će i one imati uticaja na ono što se nalazi u programu. Naravno da će svi imati šta je njima prioritet, nama je naprimjer elektronsko glasanje. To je nešto na čemu ćemo insistirati. Naša stranka neće biti u koaliciji sa SNSD-om. Ja vam kažem, ja sam četiri godine proveo govoreći kako razbiti taj tronožac na način da se izbiju dvije noge. Ako dvije noge ostanu, HDZ i SNSD, ta vlast neće ništa napraviti ko god da uđe s njima“.

“Sa HDZ-om će se ići, HDZ je nezaobilazan, to sam i rekao prije izbora. Mogla bi postojati neka matematika ukoliko bi se DF uključio. Može se zaobići HDZ ako se uključi SDA, nećemo ići sa SDA i SNSD-om. Osam stranaka će imati sigurno ono što je potrebno u Domu naroda, minimalno je potrebno 11, vrlo vjerovatno ćemo imati 12, ali vidjet ćemo”, smatra Arnaut.

Pročitajte još

“Ja komuniciram dnevno sa partnerima iz “Trojke”, nikada još niko unutar trojke nije izrazio bojazan da će neko iskočiti. Nikakve indikacije nemamo na nivou naših razgovora da bih se ja toga bojao”.

Smeta li vam toliko bivših SDA-ovaca?

“Samo zato što je neko bio u SDA, samo od sebe mi to ne smeta. Smetalo bi mi ako bi neko donio i pokušati infiltrirati prakse iz SDA u Trojku, poput nepotizma, nesakcionisanja koruptivnih radnji“.

Šta je značilo “nisam Komšić” na pitanje da li ste sjedili u birtiji?

“To je bila šala, jasno je vam na šta sam aludirao. Aludirao sam na to da gospodin Komšić voli otići u birtiju i malo popiti“.

Je li mislite da je to uredu?

“Ja mislim da jeste”.

Volite li vi otići u birtiju?

“U birtiju ne”.

Schmidt i odluke u vezi sa Izbornim zakonom?

“Nismo zadovoljni time što je Schmidt nametnuo. Ja nemam nikakve sumnje da je to protivno evropskoj konvenciji i nemam sumnje da li bi Ustavni sud trebao staviti van snage te odredbe upravo zbog toga što su se stranke opredijelile na jedan način kada su u pitanju izborne liste”.

Bilo je još pitanja, a u video prilogu pogledajte kako je Arnaut odgovorio na njih. 

Prihvati notifikacije