BiH

Uskoro bi Roditeljska kuća u Tuzli trebala otvoriti svoja vrata za korisnike

Roditeljska kuća za djecu oboljelu od malignih bolesti i njihove porodice trebala bi biti otvorena do kraja ove ili početkom sljedeće godine u Tuzli. Ovime bi se djeci omogućio boravak sa porodicom u toku samog liječenja čime bi se olakšao cjelokupan proces koji obično traje dvije godine.

FOTO: BHRT
FOTO: BHRT

Merima Korlatović iz Tuzle majka je četverogodišnjeg dječaka koji je izliječen od akutne mieloične leukemije. Zbog preventivne radioterapije dio liječenja obavljen je u Sarajevu. Kaže da je boravak u Roditeljskoj kući bio od izuzetne važnosti.

– Za razliku od kliničkog liječenja, u Roditeljskoj kući može da boravi, mogu boraviti oba roditelja što je veoma bitno za dijete, gdje se ono osjeća sigurnije u toj porodičnoj atmosferi. Imamo npr. ispred Roditeljske kuće uređen prostor za igru i relaksaciju, što je vrlo važno za dijete da izađe malo na zrak. Dok je u bolnici, ono je bukvalno zatvoreno u četiri zida – priča Merima za BHRT.

Na Odjeljenju za onkologiju i hematologiju trenutno boravi četvero djece, a na liječenju ih je dvanaest. Liječenje traje dugo i kompleksno je, pa ljekari kao izuzetno važan ističu psihosocijalni faktor, odnosno emotivni status roditelja i djece u tom procesu.

– To nije liječenje ni sedam dana, ni mjesec dana, to je liječenje koje traje dvije godine. Većina akutnih limfoblasnih leukemija, većina non-hočkin limfoma, većina neuroblastoma je liječenje koje je vrlo kompleksno, znači zahtijeva jedan multi timski rad više grana medicine – pojašnjava dr Amila Latifagić sa Klinike za diječije bolesti UKC-a Tuzla.

Roditeljska kuća u Sarajevu pokazala se kao dobro rješenje jednog segmenta problema s kojima se oboljela djeca i njihove porodice suočavaju, a to je razdvojenost. Uskoro će ovaj problem biti riješen i za djecu koja se liječe u Tuzli. Nositelj projekta je Udruženje „Srce za djecu“.

– Druga faza podrazumijeva izgradnju same konstrukcije i krovne konstrukcije. Ono što se desilo u međuvremenu za ovu drugu fazu koju smo neko vrijeme morali i pričekati jeste i sama ova inflacija i globalna kriza koja je utjecala na porast cijena građevinskog materijala, pa smo tražili najbolje načine kako da usmjerimo projekat – kaže portparol Udruženja “Srce za djecu” Atifa Buldić-Bešić.

Finansijska konstrukcija je zatvorena, a završetkom treće faze koja podrazumijeva vanjske i fine unutrašnje radove Roditeljska kuća u Tuzli bi svoja vrata trebala otvoriti do kraja ove ili početkom sljedeće godine. Glavni investitor je Vakufski sekretarijat Kuvajta sa 800 hiljada maraka, dok je Vlada Tuzlanskog kantona u ove svrhe izdvojila 50 hiljada maraka.

Prihvati notifikacije