Sarajevo

Započeo projekat sanacije stepeništa na Koševskom brdu

Krajem protekle sedmice započeli su radovi na sanaciji stepeništa i pješačke staze u Ulici Muhameda Hadžijahića između brojeva 42 i 44 na Koševskom brdu.

FOTO: OPĆINA CENTAR SARAJEVO
FOTO: OPĆINA CENTAR SARAJEVO

Finansijer projekta je Općina Centar u čijem ovogodišnjem budžetu za pomenutu svrhu je izdvojen iznos od 20.130 KM, dok je za izvođenje radova odbrana firma „Sela“.

U dosadašnjem toku radova radnici su uspjeli ukloniti staro oštećeno stepenište i betonsku stazu umjesto čega je izgrađeno novo armirano-betonsko stepenište i staza. Prije betonskih radova iskopana je zemlja i postavljeno nova tampon podloga. Kako nalažu građevinske norme sav otpad je odvučen na gradsku deponiju. Nakon ovoga slijedi polaganje kulir ploča po gazištima stepeništa i staze koje su najbolje rješenja za zimske uslove. Za povećanje sigurnosti pješaka posebno stariji osoba tokom kretanja novim stepeništem za vrijeme zimskih mjeseci, planirana je ugradnja nove rukohvatne zaštitne ograde u dužini od 35 metara. Za adekvatnu odvodnju površinskih voda duž stepeništa i staze biće izgrađen novi betonski rigol.

Realizacija projekta je započela na osnovu ugovora kojeg su potpisali načelnik Općine Centar Srđan Mandić i direktor firme „Sela“ Emir Tutić. Ukupna vrijednost potpisanog ugovora, kojim je obuhvaćeno još devet projekata, iznosi 159.900 KM, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.