Politika

Fahrudin Radončić: Zamislite da član Predsjedništva, izabran ispred Bošnjaka, ne može hodati Sarajevom

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH (SBB), gostovao je sinoć u emisiji "Telering" novinara Mate Đakovića. 

FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN
FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

Radončić je govorio o predstojećim izborima koji se održavaju 2. oktobra, svađama Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića, njihovom sukobu kojim “hrane” svoje biračko tijelo, odnosu Evropske unije prema BiH, konfliktnoj politici iz Sarajeva prema Vašingtonu, Briselu, OHR-u, premijeru Federacije Fadilu Novaliću, odnosima Srbije, Hrvatske i BiH, poziciji Islamske zajednice u BiH, odnosno nedavnim burnim reakcijama prema uvaženom reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću. 

– Svaki političar, ne samo Bošnjak musliman, nego i Hrvat katolik ili Srbin pravoslavac gleda da njegova vjerska zajednica, katolička crkva ili pravoslavna crkva budu na strani njegovog političkog projekta.

Radončić je komentirajući razliku između Bakira Izetbegovića i Denisa Bećirovića, kandidatima za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, kazao da Izetbegović u dva mandata na toj poziciji, nije opravdao očekivanja.

– Nisam siguran da treba davati popravni nekome ko je imao dva mandata na toj poziciji, ne sumnjam u njegove dobre namjere, a nije napravio rezultat.

Mi nismo, znači, postali jači politički faktor. Da je Hrvatskom 25 godina nakon rata, upravljao sin Franje Tuđmana, Miroslav, ja vam tvrdim da ona ne bi bila članica Evropske unije. To su strateške konstatacije, ništa lično protiv Bakira Izetbegovića – kazao je Radončić.

Ako želite da se BiH ekonomski razvija, ako ste prijatelj, ako ste patriota hajmo se takmičiti, kažem vam ponovo, u izgradnji, u pravljenju dobrih stvari, u pravljenju pozitivne atmosfere. Dalje, ako vi želite da budete predstavnik hrvatskog naroda ili član Predsjedništva iz tog korpusa, pa morate učiniti sve da Hrvati u vama vide ili makar dio njih svog predstavnika. Ne možete predstavljati Hrvate, a da nikada ne odete u Široki Brijeg, da ne odete u zapadnu Hercegovinu. Zamislite sutra da Bošnjake predstavlja neko ko ne smije hodati Sarajevom. To su realnosti. Može neko reći, Radončić priča stvari koje ne stoje, ali neka me demantira, neka me demantuju, neka prošeta.

Kompletan intervju pogledajte u videu.