Kultura

U Mostaru predstavljena knjiga mlade bh. autorice koja se našla na popisu lektira u Austriji

Knjiga "Šta nakon sada?", 15-godišnje autorice Aldine Pinjić promovirana je u utorak navečer u Mostaru u okviru kulturne manifestacije "Mostarsko ljeto 2022".

FOTO: FENA
FOTO: FENA

U svom kratkom romanu, mlada autorica pisala je o teškim vremenima i izazovima s kojima se susreću mladi, stavljajući naglasak na razdoblje pandemije covida-19. Prvo sam o ovoj temi napisala kratku priču, ali prijateljica mi je kazala kako bi ovo mogla postati knjiga. Pomislila sam da bih mogla probati te sam nastavila pisati bez plana i tako je nastao roman kazala je autorica.

Dodala je kako kroz knjigu potencira važnost sustava pomoći mladima i važnost obitelji u takvim situacijama. Moji profesori i prijatelji nisu mogli vjerovati da sam ja, ovako mlada, napisala takvo nešto. Iznenadila sam i samu sebe jer sam do tada pisala samo kratke priče. Sada radim i na drugoj knjizi – otkrila je ona.

Inače, Aldini Pinjić ovo je prvi roman kojega je napisala s 14 godina života, što ukazuje na njezin poseban talent i predanost pisanoj riječi, poručio je Mehmed Pargan, urednik i izdavač knjige.

Naglasio je kako je riječ o “nevjerojatnom romanu pisanim posebnim jezikom kojim danas govore mladi, jezikom kojim govore u digitalnom dobu”. Autorica je na temelju tog komunikacijskog koda na kojemu funkcionira njezina generacija uspjela napisati izvrsnu knjigu u kojoj je uradila odličnu karakterizaciju likova, dramski zaplet, ishoh i dala je divan epilog ovoj knjizi gdje glavnoj junakinji koja se, iako mlada zapala u depresiju, ipak uspjela izbaviti zahvaljujući svojoj snazi te se obratila ustanovama koje joj mogu pomoći. Time je dala put svim mladima na svijetu kako izaći iz krize – podvukao je Pargan.

Smatra da, iako je prilagođena mladima, knjigu mogu čitati i osobe u zreloj dobi.

Odlukom obrazovnih institucija u Austriji, roman “Šta nakon sada?” uvršten je u obveznu lektiru u dvanaest škola u Austriji. Kada smo dobili informaciju da je u austrijskim školama ušla u lektiru kao jedna od najzanimljivijih knjiga namijenjena mladim ljudima, odlučili smo knjigu prevesti na bosanski jezik i tiskati. Očekujem da će knjiga na bh. tržištu imati dobar prijem, a mi već razgovaramo s Pedagoškim zavodom u Tuzli da i tamo bude dio lektire – dodao je urednik.

Izrazio je nadu da će knjiga u idućem razdoblju pokazati da i mladi ljudi u BiH mogu napraviti važne stvari, dok smatra kako je na svima nama da otvorimo oči i uistinu vidimo što imamo oko sebe. Velika je stvar za Bosnu i Hercegovinu da imamo tako talentiranu mladu djevojku, a za Austriju je velika stvar da imaju ovakvu knjigu napisanu zrelim jezikom, a prilagođenim mladoj generaciji. Nadam se da će i kod nas biti lektira u školama, ili barem da će biti prisutna u našim knjižnicama – istaknula je jedna od promotorica knjige Enisa Alibalić.

Knjiga ove mlade autorice objavljena je u izdavačkoj kući BMG Bosanska medijska grupa, u prijevodu na bosanski jezik. Izvorno, knjiga je početkom 2021. godine izašla na njemačkom jeziku s naslovom “Was nach jetzt?” u Beču, gdje Aldina s obitelji i živi, te je izazvala veliku pozornost javnosti u toj zemlji.

Ovaj roman ranije je promoviran u Austriji i Bosni Hercegovini, a dobio je pohvale književnih kritičara.

Aldina nam je na kraju poručila kako ima posebnu emociju zbog predstavljanja knjige mostarskoj publici, jer je porijeklo njezinog oca iz Drežnice, kod Mostara.

Prihvati notifikacije