Svijet

Macron nastoji da 'smiri situaciju' televizijskim intervjuom o penzionoj reformi

Predsjednik Emmanuel Macron nastojat će da "smiri situaciju" televizijskim intervjuom u srijedu, u jeku rastućeg bijesa širom Francuske zbog njegovih planova da podigne starosnu granicu za odlazak u penziju, rekao je izvor blizak centrističkom predsjedniku.

Pitanje je da li Macron to može da postigne. Savjetnici su naveli da intervju neće sadržavati nikakve značajne političke najave.

Nisu u planu ni rekonstrukcija vlade ni vanredni izbori, već pokušaj da se povrati inicijativa mjerama za bolje uključivanje građana i sindikata u donošenje odluka, tvrde politički čelnici iz Macronovog tabora.

Kante za smeće i barikade zapaljene su u spontanim protestima u Parizu i širom Francuske, u šestoj noći sukoba s policijom.

To, uz neprekidne štrajkove koji pogađaju skladišta nafte, javni prevoz i odvoz smeća, predstavlja najozbiljniji izazov autoritetu centrističkog predsjednika od pobune “žutih prsluka” prije četiri godine.

Francois Bayrou, veteranski političar u Macronovom taboru, izjavio je za Franceinfo radio da je Macronov intervju potreban kako bi se naglasila potreba za promjenama penzionog sistema i da se pogleda u budućnost.

Macron, koji će prekinuti šutnju nakon nekoliko sedmica ostavljanja premijerke Elisabeth Borne na prvoj liniji fronta, želi se vratiti na čelo i zatražio je ideje od lidera u svom taboru, kazao je izvor koji je učestvovao na sastancima u utorak.

Lokalni mediji navode da bi Macron mogao odgoditi cijeli ili dio spornog nacrta zakona o imigraciji u pokušaju da smiri situaciju.

Ankete pokazuju da se velika većina Francuza protivi zakonu o penzionisanju, koji će podići starosnu granicu za penzionisanje za dvije godine na 64 godine, kao i vladinoj odluci da prošle sedmice progura prijedlog zakona u parlamentu bez glasanja.

Sindikati su za četvrtak najavili još jedan dan štrajkova i demonstracija.

– Ne očekujem mnogo od Macronovog govora. Ne želimo ovaj zakon i borit ćemo se dok se ne povuče – kazao je penzioner Jacques Borensztein na skupu u Parizu u utorak.

– Kada nas je bilo 3,5 miliona na ulicama, Emanuel Macron još uvijek nije slušao šta smo imali da mu kažemo. Sada se moramo prebaciti na radikalnija sredstva djelovanja, posebno na blokiranje ekonomije – rekla je studentica Elonore Schmidt na istom skupu.

Grupe za ljudska prava i opozicioni političari osudili su ono što smatraju prekomjernom upotrebom sile od strane policije tokom protesta.

Načelnik pariške policije Laurent Nunez izjavio je da će biti provedena istraga nakon što je snimak policajca koji udara demonstranta postao viralan, prenosi Reuters.

Prihvati notifikacije