Magazin

15 zabavnih činjenica o Evropi

Prema Zakonu, u Francuskoj svinju ne možete nazvati Napoleon

FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY

Albanija: U Albaniji ljudi klimaju glavom za ne i odmahuju glavom za da.

Njemačka: Najduža ikad objavljena riječ na njemačkom je: Donaudampfschifffahrtselektrisierthauptbetriebswerkbauunteramtengesellschaft.

Francuska: U Parizu postoji samo jedan znak za zaustavljanje, ali postoji i Kip slobode i možete se vjenčati s mrtvima, a također i za Eiffelov toranj.

Grčka: Grci su veoma sujevjerni. Ako dobijete kompliment za ljepotu ili zdravlje, mislite da vas “zlo oko” gleda. Da biste to spriječili, pljunete tri puta na osobu kojoj se čestita – ali samo simbolično uz pljuvanje “ftou ftou ftou”. Također, u Grčkoj nikada ne biste trebali direktno predati nož, jer sujevjerje kaže da to izaziva tuču. Radije stavite nož na sto tako da ga druga osoba može uzeti.

Austrija: U gradnji Katedrale svetog Stefana u Beču korišteno je puno vina, ali ne i za piće. Umjesto da se loša berba jednostavno baci, ona je korištena da se gasi kreč.

San Marino: Ne postoji zvanična granična kontrola između San Marina i Italije. Uz malu naknadu možete dati pečat u pasoš kao suvenir u turističkom uredu.

Monako: Cijeli Monako se može preći pješice za 52 minute od sjevera prema jugu – ili za 45 minuta od istoka prema zapadu.

Hrvatska: Vjerovatno najmanji grad na svijetu nalazi se u ovoj zemlji – grad Hum sa samo 30-ak stanovnika.

Lihtenštajn: Patuljasta država je glavni proizvođač lažnih zuba. Posebno popularne: crne proteze za zemlje poput Indije, gdje se crni zubi smatraju idealom ljepote.

Crna Gora: U Crnoj Gori je njemačka marka dugo bila zvanična valuta. Kada je došao euro, zemlja je samo usvojila valutu iako uopšte nije članica EU.

Finska: Visina kazne zavisi od prihoda vozača za prekoračenje brzine preko 20 km/h. U Finskoj ponekad može doći do petocifrenih iznosa.

Letonija: U Letoniji postoji veoma poseban hotel. Sa “budi zatvorenik na jedan dan” Karosta reklamira “zatvorski hotel” i tako se odnosi prema gostima. Prije useljenja u ćeliju potpisujete da pristajete na to da se prema vama ponašaju kao prema zatvoreniku.

Rumunija: Ovdje ćete pronaći vodopad za koji mnogi smatraju da je najljepši vodopad na svijetu: Cascada Bigar. Osim toga, najživopisnije groblje na svijetu nalazi se u selu Sâpânta u rumunskoj regiji Maramureš.

Švajcarska: U Švajcarskoj postoji statua stara gotovo 500 godina koja prikazuje fontanu koja jede djecu: Kindlifresserbrunnen. Ova figura je nekada korištena za zastrašivanje neposlušne djece.

Island : Na Islandu postoje takozvani vilenjački povjerenici koji prijavljuju građevinske kompanije čim pomisle da će vilenjački dom biti uništen tokom izgradnje.

Prihvati notifikacije