Admir Mašić: Od bosanske izbjeglice, preko Hrvatske, Italije i Njemačke – do profesora na najprestižnijem univerzitetu na planeti!

Admir Mašić, Bosanac, ali i čovjek svijeta, od nedavno je jedan od najpriznatijih naučnika u oblasti kojom se bavi. Ovaj profesor na MIT-U u Bostonu, najprestižnijem univezritetu na planet i nedavno je nagrađen za svoj istraživački rad.

FOTO: ADMIR MAŠIČ/FACEBOOK
FOTO: ADMIR MAŠIČ/FACEBOOK

Ovih dana Mašić je dobitnik WITec Paper Awards 2022 nagrada dodijeljenih naučnicima iz SAD-a, Njemačke i Kine, kojima se odaje priznanje za njihov rad u hemiji cementa, farmaciji i hemiji metan hidrata. Nagrađeni su i Hyun-Chae Loh, Hee-Jeong Kim, Franz-Josef Ulm.

A Admir je kao i stotine hiljada naših ljudi, prije dvadeset i kusur godina bio izbjeglica iz Bosne.

-Svi su me pitali: odakle si? Ah, ti si izbjeglica. Imao sam pečat na licu zbog kojeg sam patio. Kada je išao u kupovinu u malu radnju, prodavac mu kaže: “Hej Bosanče, jesi li išao u školu? – Da, bio sam najbolji u razredu. – Ovdje u Hrvatskoj jedva ćeš biti trojkaš. Naše škole su bolje, pričao je Admir.

Danas naučnik – Mašić je patentirao beton koji se sam popravlja i koji vam omogućava da održite mostove hiljade godina. A sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu, pokrenuo je Mit ReACT (Refugee Action Hub) besplatni program za privlačenje talentovanih izbjeglica da studiraju informatiku i preduzetništvo u cijelom svijetu.

Prihvati notifikacije